Bron: Le Soir - belgie, 1 oktober 2019 ~~~

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei maandag dat de sancties die de Europese Unie (EU) oplegde aan zeven leden van de veiligheidstroepen na de dood van een soldaat hem “aan het lachen” maakten.

“Ik geef niet om de sancties van de Europese Unie, ze maken ons aan het lachen, omdat ze hen in een doodlopende straat brengen en hen in de modder van een beleid werpen dat faalt, dat van Donald Trump tegen Venezuela ‘, zei de socialistische leider tijdens een persconferentie in Caracas.

De EU heeft vrijdag sancties opgelegd aan zeven leden van de Venezolaanse veiligheids- en inlichtingendiensten, in het bijzonder beschuldigd van “marteling”, waaronder vier in verband met de dood in gevangenschap op 29 juni van een soldaat, Rafael Acosta.

Talrijke sancties

Twee Venezolaanse soldaten werden dinsdag in Caracas veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor hun verantwoordelijkheid bij de dood van de officier, die werd vastgehouden wegens vermeende betrokkenheid bij een staatsgreep tegen president Nicolas Maduro.

Venezuela werd het eerste Latijns-Amerikaanse land dat in 2017 door de EU werd bestraft. Naast het wapenembargo legden Europeanen in 2018 sancties op tegen 18 leden van de regering.

Venezuela is ook het doelwit van een groot aantal economische sancties door de regering van de Amerikaanse president Donald Trump om Nicolas Maduro onder druk te zetten, waaronder een olie-embargo, de belangrijkste bron van Venezuela.