Bron: venezuelanalysis.com, 29 juli 2019  ====  

De vele afgevaardigden van over de hele wereld hebben eveneens hun steun uitgesproken voor linkse bewegingen in Latijns-Amerika.

Het Sao Paulo Forum werd van 25-28 juli gehouden in Caracas. (AFP)


Mérida, 29 juli 2019 (venezuelanalysis.com)

Het XXV Sao Paulo Forum verwierp de Amerikaanse militaire bedreigingen en sancties tegen Venezuela na een bijeenkomst in Caracas.

De bijeenkomst onderschreef daarnaast het huidige proces van de door Noorwegen bemiddelde dialoog in Barbados en inspanningen om vrede in de regio op te bouwen.

“Het Amerikaanse imperialistische tegenoffensief en de oligarchie (…) bedreigen de geografische ruimte waarin de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten (CELAC) een Zone van Vrede heeft verklaard,” zei de Cubaanse president Miguel Canel-Diaz aan het einde van de bijeenkomst.

Diaz-Canel benadrukte ook de behoefte aan solidariteit met Venezuela, en beschreef het land als ‘de primaire anti-imperialistische loopgraaf in de wereld’.

Tijdens de sluiting van het Forum in Caracas onderstreepte de Venezolaanse president Nicolas Maduro het belang van eenheid tussen de bijna 700 politieke en sociale bewegingen die aanwezig waren om de “neoliberale aanval” in de regio het hoofd te bieden, en leden aan te moedigen om de erfenis van wijlen president Hugo Chavez te omarmen.

De titel van de bijeenkomst van dit jaar, volgend op de bijeenkomst van de Non-Aligned Movement in Caracas van vorige week, was “Vrede, soevereiniteit en welvaart van de volkeren”.

Terwijl de meerderheid van de afgevaardigden uit Amerika kwam, was er ook een vertegenwoordiging uit Europa, Azië en Afrika. Belangrijke deelnemers waren onder meer de Colombiaanse senator Piedad Cordoba en de Afrikaanse nationale congresleider en kleinzoon van Nelson Mandela, Zwelivelile ‘Mandla’ Mandela.

Het programma genereerde uitwisselingen met lokale feministische, afro-descendente, inheemse en jeugdorganisaties, evenals een groot aantal bilaterale bijeenkomsten tussen lidorganisaties. Er werd ook een speciale activiteit gehouden ter herdenking van de 65e verjaardag van de overleden president Hugo Chavez van Venezuela.

Afgezien van de veroordeling van de Amerikaanse agressie tegen Venezuela, omvatte de slotverklaring van het Forum ook solidariteit met de gevangen genomen Braziliaanse ex-president Lula da Silva, steun voor de komende verkiezingscampagnes van progressieve kandidaten Evo Morales (Bolivia), Daniel Martinez (Uruguay) en Alberto Fernandez (Argentinië) ), evenals voor de huidige administratie van Andres Manuel Lopez Obrador in Mexico.

Het Forum sprak ook zijn solidariteit uit met de bevolking van Honduras en Puerto Rico, en de volksopstanden aldaar, die o.a. de Puerto Ricaanse gouverneur tot af treden dwongen.

Evenzo op de agenda stonden de steun van Bolivia’s eis tot toegang tot de Stille Oceaan; ondersteuning voor de Sandinista-revolutie in Nicaragua; aan de kaak stellen van de Organisatie van Amerikaanse Staten als een “Ministerie voor Koloniën”; een oproep tot beëindiging van de Cubaanse blokkade en de terugkeer van de marinebasis van Guantanamo naar Havana’s controle; een einde aan de koloniale overheersing in het Caribisch gebied en een afwijzing van drugs- en mensenhandel en terrorisme “in al zijn vormen”.

Ten slotte veroordeelden de leden de “permanente genocide” van de Colombiaanse staat en eisten zij dat de voorwaarden van het vredesakkoord dat de regering en de FARC-rebellen in 2016 hebben ondertekend, worden gehandhaafd, inclusief de vrijlating van alle politieke gevangenen in het land.

Speculaties in de media over de mogelijke deelname van voortvluchtige FARC-vredesonderhandelaars en senatoren Ivan Marquez en Jesus Santrich bleken echter niet waar te zijn. Ondanks hun afwezigheid, maakte Maduro evenwel duidelijk dat beide mannen “welkom” waren bij het evenement, aangezien zij “vredesleiders” zijn.

De Colombiaanse ex-president Alvaro Uribe had eerder getweet dat Santrich in Caracas was en ‘de foto’s vermeed’, terwijl de huidige Colombiaanse president Ivan Duque Maduro aanviel en zijn opmerkingen beschreef als een ‘onwetende blunder’.

Na de arrestatie van Santrich in 2018 dook Marquez onder, en Santrich deed hetzelfde bij zijn vrijlating in juni van dit jaar. Beide worden door de Amerikaanse en Colombiaanse autoriteiten gezocht wegens vermeende drugshandel, waarbij Bogota een premie van bijna $ 1 miljoen op het hoofd van Santrich zet. Beide mannen ontkennen de beschuldigingen, terwijl de [2016] vredesakkoorden een speciale jurisdictie bepalen voor dit soort gevallen.

De aanwezigheid van FARC op het Sao Paulo Forum is in het verleden een omstreden kwestie geweest, en de Braziliaanse Arbeiderspartij (PT) sluit hun formele lidmaatschap sinds 2005 uit. PT behoorde, naast de Cubaanse Communistische Partij, tot de oprichters van het Forum, dat zijn eerste bijeenkomst hield in 1990 in Sao Paulo. De Venezolaanse leden zijn: de Communistische Partij (PCV), de United Socialist Party (PSUV), Homeland for All Party (PPT) en de People’s Electoral Movement Party (MEP).

Pro-government Venezolanen gingen zaterdag de straat op om het Forum te verwelkomen en de 65ste verjaardag van Chavez te vieren. (Kelly Carreno / Sputnik)

Hoewel de vergadering werd verwelkomd door de progressieve bewegingen van Venezuela, die zaterdag een mars hielden, werd deze met minachting begroet door oppositiepartijen die het het “Forum des Doods” noemden.

Een openbare verklaring van de First Justice-party beschuldigde de regering van Maduro van het uitgeven van US $ 200 miljoen voor het hosten van de bijeenkomst, en beschreef dit als “een grap”. “Venezolanen verwerpen de aanwezigheid van deze club van Nicolas Maduro aanbidders”, beweerde de rechtse partij verder.

Nieuwe provocatie van het luchtruim door Amerikaanse spionager

Terwijl het Forum in Caracas aan de gang was, veroordeelden Venezolaanse strijdkrachten opnieuw een Amerikaanse schending van het Venezolaanse luchtruim.

Bronnen van Venezolaanse strijdkrachten beweerden dat een inval op zaterdag een soortgelijk patroon volgde als dat van 19 juli, waarbij een Amerikaans EP-3E Aries II-vliegtuig betrokken was, dat het luchtruim van de luchthaven Maiquetia van Caracas binnenging zonder de juiste procedures te volgen of te reageren op radiocontact. In tegenstelling tot het vorige incident draaide deze jet zich om en keerde terug naar het internationale luchtruim zonder de noodzaak van actie van Caracas. EP-3E Ram II zijn verkenningsvliegtuigen en Venezuela beweert dat dit het 78ste incident is, tot nu toe in dit jaar

Na bevestiging door admiraal Craig Fuller, commandant van het Zuidelijk commando, dat de Amerikaanse luchtmacht vluchten uitvoert in de Caribische zee , beschreef de minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza van Venezuela dit als een ‘provocatie’ en een ‘bekentenis van een ernstige misdaad’, en beloofde de zaak voor de Verenigde Naties te brengen. Fuller beweert dat het Amerikaanse vliegtuig zich in het internationale luchtruim bevond.